Wachttijden

Over wachttijden en wachtlijsten

Gemiddeld hebt u binnen een week na uw aanmelding het eerste (telefonische) contact met een hulpverlener. Vanaf dat moment duurt het gemiddeld vier weken voor uw behandeling start.

De uitnodiging voor het eerste (telefonische) contact ontvangt u binnen enkele werkdagen nadat uw aanmelding compleet is. Bij spoed kan uw verwijzer contact opnemen voor een urgentieplek.

Actuele aanmeldwachttijd volwassenen

Basis-ggz: 1 week
Specialistische ggz: 1 week

Aanmeldwachttijd kinderen/jongeren

Specialistische ggz: 2-4 weken

Complete aanmelding

Een complete aanmelding bestaat uit een aanmelding via deze website en een verwijzing van de (huis)arts. Bij patiënten onder de 18 jaar kan ook een medewerker van het jeugdteam van de gemeente verwijzen. CAGGB start bij patiënten tot 16 jaar alleen de behandeling als alle gezaghebbenden hiervoor toestemming hebben gegeven.

Wachtlijsten in de ggz

Omdat er in de ggz vaak sprake is van lange wachttijden, heeft de overheid besloten dat zorgaanbieders op hun website moeten aangeven wat de actuele wachttijden zijn. De tijd tussen inschrijving (complete aanmelding) en het eerste (telefonische) contact met een hulpverlener wordt ook wel de aanmeldwachttijd genoemd. De maximale gemiddelde aanmeldwachttijd is volgens de zogeheten treeknorm vier weken.

De behandelingswachttijd is de tijd tussen het eerste contact met een hulpverlener en het daadwerkelijke begin van de behandeling. Deze tijd mag volgens de treeknorm gemiddeld maximaal tien weken zijn.

Wanneer u een wachttijd in de ggz te lang vindt, kunt u altijd uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling.

Deze pagina is bijgewerkt op 07-02-2019.