Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. Door de therapie krijgt je zicht op je denkpatronen: je onderzoekt hoe jouw gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je gedachten die ongewenste gevoelens geven om kunt buigen naar gedachten die wél gewenste gevoelens met zich meebrengen. Ook het aanpassen van onhandig gedrag naar helpend gedrag kan jouw gevoelens positief beïnvloeden. Ook raken de gewenste gedachten hierdoor sneller verankerd. 

Wanneer is cognitieve gedragstherapie geschikt?

Cognitieve gedragstherapie helpt onder andere bij angstklachten, depressieve klachten, dwangmatig gedrag en impulsbeheersingsproblemen (bijvoorbeeld bij te snel boos worden of ergens niet van af kunnen blijven). Iedere deelnemer van de groep werkt aan zijn eigen klachten, vanuit zijn eigen fase van behandeling. De groep wordt gevormd door deelnemers uit verschillende fases van behandeling. Ook de klachten zijn verschillend van aard. Deze diversiteit is erg helpend. Er wordt in de groep actief met elkaar meegedacht, ervaringen worden gedeeld en u leert van het proces dat een ander doormaakt. Na iedere sessie spreek je huiswerkopdrachten af met de groepsbehandelaar.

Doorlopende groep

Hoe vaak je de groep bezoekt is afhankelijk van diverse dingen. In overleg met de groepsbehandelaar blijf je naar de groep komen, we hebben het regelmatig over hoe het met je gaat. Als je je doelen hebt behaald kun je gebruikmaken van een strippenkaart. Om te voorkomen dat jouw oude patronen terugkomen, kun je met de strippenkaart de groep naar behoefte bezoeken.

Praktische zaken

Voor wie Jongeren met emotionele en spanningsklachten
Door wie Ilse Drost
Wanneer Dinsdagmiddag
Duur 90 minuten
Hoe vaak Tweewekelijks (doorlopend)
Aanmelden Via jouw behandelaar bij CAGGB

Boek voor Cognitieve Gedragstherapie voor jongeren

Bij de training wordt gewerkt met een trainingsboek van CAGGB.

contact